EL EN

Πώς να μην μένετε έξω από τις λίστες των μεσιτικών γραφείων.

Αν και μπορεί να φαίνεται λογικό να εμφανίζετε ένα χαμηλότερο budjet ενώ συζητάτε με Μεσιτικά γραφεία στην Αθήνα, πιστεύοντας οτι έτσι θα επιτύχετε καλύτερη τιμή ή οτι δεν σας εκμεταλλευτούν, αυτό που δεν σκέφτεστε είναι θα μπορούσε δυνητικά να βλάψει τη φήμη και την αξιοπιστία σας από την αρχή. Κανείς επαγγελματίας δεν θα ασχοληθεί σοβαρά με κάποιον πελάτη που έχει απαιτήσεις που βρίσκονται εκτός αγοράς.

Για να βελτιωθεί η πιθανότητα να λάβετε μια επόμενη κλήση από έναν κτηματομεσίτη, καλό είναι να μην είστε υπερβολικά συγκρατημένοι όταν συζητάτε την αρχική τιμή ενός ακινήτου. Εάν π.χ. η επικρατούσα τιμή της αγοράς για τα ακίνητα στην περιοχή που επιθυμείτε είναι περίπου 3.000 € ανά τετραγωνικό μέτρο, είναι σίγουρα καλύτερο για σας να δείξετε οτι, αν βρίσκατε κάτι που θα σας ικανοποιούσε θα πληρώνατε στην τιμή αγοράς. Αυτό δείχνει αφενός τη σοβαρότητα σας αλλά αφετέρου σας δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια για διαπραγμάτευση, αυξάνοντας έτσι την τάση του Μεσίτη να επικοινωνήσει μαζί σας όταν ένα φανταστικό ακίνητο αμφανιστεί στην αγορά. 

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είναι ζωτικής σημασίας να έχετε κατά νου ότι η αρχική εντύπωση που αφήνετε στον Μεσίτη, έχει σημαντική σημασία. Εάν φαίνεστε υπερβολικά απαιτητικοί ή αρνητικοί στη συνεργασία, μπορεί να σας παραβλέψουν για μελλοντικές προοπτικές. Αντίθετα, εάν σας αντιλαμβάνονται ως αφοσιωμένο αγοραστή που είναι έτοιμος να προσφέρει μια δίκαιη τιμή, είναι πιο διατεθειμένοι να σας θυμούνται για επερχόμενες καταχωρίσεις ακινήτων.

Αν και είναι γενικά θεμιτή η διαπραγμέτευση για χαμηλότερη τιμή, υπάρχουν ορισμένα σενάρια όπου είναι συνετό να πληρωθεί το πλήρες ζητούμενο τίμημα. Εάν συναντήσετε ένα διαμέρισμα που πληροί όλες τις απαιτήσεις σας και διαθέτει αυτό το ειδικό WOW-Factor, ίσως αξίζει τον κόπο να πληρώσετε την πλήρη τιμή που ζητάτε για να εξασφαλίσετε το ακίνητο και να αποτρέψετε τη διεκδίκησή του από κάποιον άλλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η προσφορά της πλήρους ζητούμενης τιμής μπορεί ακόμη και να σας προσφέρει πλεονέκτημα έναντι άλλων πιθανών αγοραστών.

Τελικά, η εύρεση μιας μέσης οδού μεταξύ της εξασφάλισης μιας ευνοϊκής συμφωνίας και της διατήρησης της  ευελιξίας στις διαπραγματεύσεις είναι ζωτικής σημασίας. Επιδεικνύοντας την ετοιμότητά σας να πληρώσετε την τιμή της αγοράς και παραμένοντας δεκτικοί σε νέες δυνατότητες, μπορείτε να ενισχύσετε τις προοπτικές σας να ανακαλύψετε το ιδανικό ακίνητο με λογικό τελικά κόστος.

Μ.Π. 

Προτεινόμενα Ακίνητα

Παγκράτι

€ 520,000

Βάρη

€ 600,000

Πεντέλη

€ 1,400,000

Παγκράτι

€ 570,000

Ενοικίαση & αγορά ακινήτων στην Ελλάδα

Μέλος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών

Μέλος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών, Α.Μ.: 8724
Μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Αρ.ΓΕΜΗ: 129812703000