EL EN

Εργασία από το σπίτι και πώς να οργανώσετε το WfH περιβάλλον.



Η σταδιακή επικράτηση ενός πιό σύγχρονου μοντέλου του χώρου εργασίας ήταν μια από τις πιο δραματικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας μας, χάρη στην τεχνολογία. Η εργασία από το σπίτι (work-from-home) έχει γίνει μια βιώσιμη επιλογή για πολλούς ανθρώπους και  παράλληλα, έχει ανοίξει πολλές ευκαιρίες και για τις επιχειρήσεις.

Το περιβάλλον εργασίας από το σπίτι έχει πολλά πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις. Επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς οι εργαζόμενοι μπορούν να εργάζονται από οποιαδήποτε τοποθεσία και ανά πάσα στιγμή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της παραγωγικότητας, καθώς οι εργαζόμενοι μπορούν να επικεντρωθούν στις εργασίες τους χωρίς να βρίσκονται σε ένα θορυβώδες και αποσπώντας περιβάλλον γραφείου. Εξαλείφει επίσης την ανάγκη για δαπανηρούς χώρους γραφείου, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των γενικών εξόδων. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ηθικού, καθώς οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να μετακινούνται από και προς το γραφείο κάθε μέρα.

Υπάρχουν όμως και κάποιες προκλήσεις στην εργασία από το σπίτι. Η επικοινωνία μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς είναι πιο δύσκολο να συνεργαστείς με συναδέλφους όταν δεν βρίσκεσαι στον ίδιο φυσικό χώρο. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να παραμείνετε παρακινημένοι όταν δεν περιβάλλεστε από άλλους ανθρώπους. Επιπλέον, υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την ασφάλεια, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να προστατευθούν ευαίσθητα δεδομένα όταν γίνεται απομακρυσμένη πρόσβαση σε αυτά.

6 tips για να οργανώσετε ένα περιβάλλον Work from Home:

Δημιουργώντας έναν οργανωμένο και άνετο χώρο εργασίας, μπορούμε να είμαστε πιο παραγωγικοί και επιτυχημένοι στη δουλειά μας. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον εργασίας από το σπίτι που είναι οργανωμένο και αποτελεσματικό:

1. Δημιουργήστε έναν ειδικό χώρο εργασίας

Καθορίστε μια συγκεκριμένη περιοχή για τον χώρο εργασίας σας, ιδανικά κάπου μακριά από τυχόν περισπασμούς, όπως η τηλεόραση ή το ψυγείο. Επιλέξτε ένα μέρος που είναι άνετο και καλά φωτισμένο και βεβαιωθείτε ότι είναι εφοδιασμένο με όλες τις προμήθειες που χρειάζεστε. Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί ενώ εργάζεστε.

2. Οργανωθείτε

Το κλειδί για τη διατήρηση ενός οργανωμένου εργασιακού περιβάλλοντος είναι η ύπαρξη ενός συστήματος. Επενδύστε σε ορισμένα οργανωτικά εργαλεία, όπως φακέλους, ετικέτες και αρχειοθήκες. Βεβαιωθείτε ότι όλα έχουν ετικέτα και τα βάζετε στη σωστή θέση. Αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε γρήγορα πράγματα και να αποτρέψετε τη δημιουργία ακαταστασίας.

3. Ναι, μόνο στα απαραίτητα

Η υπερβολική ακαταστασία στον χώρο εργασίας σας μπορεί να αποσπά την προσοχή και να αποθαρρύνει. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να γεμίσετε τον χώρο εργασίας σας για να τον κάνετε πιο οργανωμένο και αποτελεσματικό. Ξεφορτωθείτε τυχόν αντικείμενα που δεν χρειάζεστε και βεβαιωθείτε ότι το γραφείο και τα ράφια σας είναι καθαρά από οτιδήποτε δεν σχετίζεται με την εργασία.

4. Θέστε Όρια

Βεβαιωθείτε ότι η οικογένεια και οι φίλοι σας κατανοούν ότι όταν εργάζεστε από το σπίτι, πρέπει να συγκεντρωθείτε και να είστε παραγωγικοί. Θέστε ορισμένα όρια που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε συγκεντρωμένοι, όπως να απενεργοποιείτε το τηλέφωνό σας, να αποφεύγετε προσωπικές εργασίες κατά τις ώρες εργασίας και να ενημερώνετε τα μέλη της οικογένειας να μην σας διακόπτουν ενώ εργάζεστε. Μειώστε τον εξωτερικό θόρυβο από το περιβάλλον σας ή χρησιμοποιήστε ακουστικά μείωσης θορύβου.

5. Κάντε διαλείμματα

Η εργασία από το σπίτι μπορεί να είναι απομονωτική, επομένως είναι σημαντικό να κάνετε διαλείμματα όλη την ημέρα. Κάντε μια βόλτα, πηγαίνετε για τρέξιμο ή απλώς αφιερώστε λίγα λεπτά για να χαλαρώσετε και να επικεντρωθείτε εκ νέου. Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε παραγωγικοί και να ελαχιστοποιήσετε την εξάντληση.

6. Αντιμετωπίστε την προστασία ευαίσθητων δεδομένων

Η προστασία ευαίσθητων δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά όταν εργάζεστε από το σπίτι. Εδώ είναι μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε:

Χρήση ασφαλούς δικτύου: Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ασφαλές δίκτυο και όχι δημόσιο. Εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) για να κρυπτογραφήσετε τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο και να προστατέψετε τα δεδομένα σας

Ασφαλίστε τις συσκευές σας: Βεβαιωθείτε ότι όλες οι συσκευές σας, συμπεριλαμβανομένου του υπολογιστή, του τηλεφώνου και του tablet σας, έχουν εγκατεστημένο ενημερωμένο λογισμικό ασφαλείας και προγράμματα προστασίας από ιούς. Ρυθμίστε την προστασία με κωδικό πρόσβασης και χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.

Διατηρήστε τον χώρο εργασίας σας ασφαλή: Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος εργασίας σας είναι ασφαλής και ότι κανένας άλλος δεν έχει πρόσβαση σε αυτόν. Εάν έχετε συγκάτοικοι ή μέλη της οικογένειας, ενημερώστε τους να μην αγγίζουν τις συσκευές ή τα έγγραφά σας.

Κρυπτογράφηση των δεδομένων σας: Χρησιμοποιήστε εργαλεία κρυπτογράφησης για να ασφαλίσετε τα δεδομένα σας όταν τα αποθηκεύετε στον υπολογιστή σας ή στο cloud. Αυτό θα το προστατεύσει από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

 Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να δημιουργήσετε μια οργανωμένη και παραγωγική εργασία από το οικιακό περιβάλλον. Με λίγη προσπάθεια, θα μπορέσετε να μεγιστοποιήσετε την παραγωγικότητά σας και να πετύχετε στην εργασία σας.

Μ.Π.

Προτεινόμενα Ακίνητα

Ενοικίαση & αγορά ακινήτων στην Ελλάδα

Μέλος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών

Μέλος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών, Α.Μ.: 8724
Μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Αρ.ΓΕΜΗ: 129812703000