EL EN

Δυο παράγοντες που επηρεάζουν την άνοδο της αγοράς των ακινήτων.



Η ανάκαμψη του κλάδου έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να συνεχιστεί στο μέλλον. Οι τιμές των ακινήτων επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των ακινήτων αυτή τη στιγμή είναι:

1. Η Ζήτηση
Η ζήτηση για ακίνητα σε μια περιοχή επηρεάζει την τιμή τους. Όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ακίνητα σε μια περιοχή, οι τιμές τους αυξάνονται.
Η αύξηση της ζήτησης από τους ξένους επενδυτές αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημάδια ανάκαμψης. Οι επενδυτές αναζητούν σταθερά ακίνητα με προοπτικές μακροπρόθεσμης αύξησης της αξίας τους. Το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται κυρίως στις πόλεις που αναμένουν ότι θα ανακτήσουν τη ζωντάνια τους, και η Αθήνα είναι μία πόλη που περίμενε υπομονετικά πολλά χρόνια να έρθει η ώρα της, να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στο τουριστικό στερέωμα ως ένας υψηλού επιπέδου τουριστικός προορισμός all year round.
Αυτή τη στιγμή, στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου μικρά family offices, funds και ιδιώτες αγοράζουν ακίνητα, τα οποία είτε τα αξιοποιούν για ενοικίαση Airbnb, είτε προχωρούν σε ανακατασκευές και ανακαινίσεις προκειμένου να λειτουργήσουν μικρά boutique ξενοδοχεία.

Η επιρροή του Airbnb στις τιμές των ακινήτων είναι ένα σημαντικό θέμα που συζητείται σε πολλές πόλεις του κόσμου, καθώς οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί σε ορισμένες περιοχές όπου η πλατφόρμα έχει μεγάλη δραστηριότητα, με την Αθήνα μέσα σ’ αυτές.

Η λογική πίσω από αυτό είναι ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν έναν έξτρα κίνητρο για να μετατρέψουν τα ακίνητά τους σε καταλύματα του Airbnb, αντί να τα ενοικιάζουν μακροπρόθεσμα σε ενοικιαστές. Αυτό συνεπάγεται ότι οι ενοικιαστές έχουν μικρότερες επιλογές στην αγορά κατοικιών και ότι οι τιμές των ενοικίων αυξάνονται. Και όσο αυξάνονται τα ενοίκια τόσο αυξάνεται και το ROI της επένδυσης που αυτό με τη σειρά του ελκύει τους επενδυτές με αποτέλεσμα να αυξάνεται η Ζήτηση. Είναι αυτό που αποκαλώ Airbnb domino effect.

Επίσης, η αυξημένη ζήτηση για ταξίδια και καταλύματα μέσω του Airbnb μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των ακινήτων στην περιοχή, καθώς οι επενδυτές ανταποκρίνονται σε αυτόν τον δείκτη.

2. Το Επίπεδο επιτοκίων: Το επίπεδο των επιτοκίων επηρεάζει τις τιμές των ακινήτων. Όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά, οι τιμές των ακινήτων συνήθως αυξάνονται.

Τα επιτόκια επηρεάζουν το κόστος της δανειοδότησης και τη διαθεσιμότητα του κεφαλαίου για επενδύσεις σε ακίνητα. Υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν υψηλότερο κόστος δανεισμού, ενώ χαμηλότερα επιτόκια σημαίνουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Στην Ελλάδα, τα επιτόκια στις τράπεζες έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς η Ελληνική Κεντρική Τράπεζα έχει εφαρμόσει χαμηλότερα επιτόκια για να υποστηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό μπορεί να καταστήσει τον δανεισμό πιο προσιτό για τους επενδυτές και τους αγοραστές ακινήτων.

Παράλληλα, οι τραπεζικοί δανειστές εμφανίζουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην αγορά ακινήτων και παρέχουν ευνοϊκούς όρους δανεισμού στους αγοραστές. Αυτό βοηθάει στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανάκαμψης της αγοράς.

Μ.Περαντώνης

Προτεινόμενα Ακίνητα

Ενοικίαση & αγορά ακινήτων στην Ελλάδα

Μέλος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών

Μέλος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών, Α.Μ.: 8724
Μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Αρ.ΓΕΜΗ: 129812703000